Haaveiletko pyöräretkestä kotimaan kesäisessä luonnossa, mutta sinulla ei ole paljoakaan aiempaa kokemusta pyörämatkailusta? Ramboll laati viiden kohdan vinkkilistan pyörälomamatkaa harkitseville.
Kuva: Roll Outdoors Helsinki
Ensipuraisun kynnyksellä on hyvä pysähtyä hetkeksi pohtimaan mitä pyöräretkeilyltä ja -matkailulta oikeastaan haluaa. Yksin vai ystävän kanssa, perheen parissa vai kaveriporukassa? Asfalttia, soraa vai metsäpolkua? Mikä on sinulle mukavinta: telttayöt luonnon helmassa vai valmismajoitus aamupalalla? Huolella tehdyn matkasuunnitelman auringontarkkaa toteutusta vai sattumanvaraista seikkailua karkeissa raameissa?
Kaikkea ei kannata eikä voi suunnitella etukäteen, koska yllätyksille, suunnitelmien muutoksille ja vapausasteille pitää jäädä riittävästi sijaa. Se kuuluu lajiin. Vain lähteminen on vaikeaa – kun olet ulkona retkellä, olet perillä.
Omien tarpeiden ja halujen tunnistaminen ja niiden mukaan reunaehtojen tarkentaminen helpottaa niin suunnittelua kuin toteutusta. Ja jos ei tiedä niin aina voi kokeilla – itselle parhaat tavat ja tarvikkeet löytyvät vain ja ainoastaan kokemusten kautta.
1. Harjoittele päiväretkillä
Tee aluksi päiväretkiä kotimaisemiin, jolloin saat arvokasta tuntumaa pyöräilykunnostasi ja takapuolen sietokyvystä. Vasta-alkajalle 30 kilometriä voi olla pitkä päivämatka. Samalla tulee testattua pyörän kunto ja sopivuus erilaisille alustoille sekä ajovarustuksen ja vaatetuksen toimivuus. Alkutunnusteluiden myötä voit alkaa huolettomammin orientoitua ensimmäiseen 2–4 päivän retkeen!
Kuva: South by Cycle
2. Ensikohde läheltä
Lähimatkailu pyörällä on ekologisesti vastuullista ja poikkeustilanteesta huolimatta järjestelyissäkin on ulkomaita vähemmän muuttujia. Inspiroidu tutustumalle reitteihin ja kohteisiin (mm. Bikeland.fi-reitit, OutdoorActive, Komoot, Jälki.fi, hakukoneet, blogit). Valitse ensimmäinen kohde läheltä ja ota huomioon millä kalustolla aiot liikkua ja kenen kanssa. Älä jumitu liiaksi vinkkeihin ja neuvoihin, joita netti on täynnä. Käytä rohkeasti omaa harkintaasi ja intuitiota.
Kuva: Arctic by Cycle
3. Kevein kantamuksin palveluihin tukeutuen
Tarvittavat varusteet määräytyvät käytännössä siitä, missä, milloin ja kenen kanssa poljet, miten yövyt ja mitä syöt ja juot. Palveluiden tarve määrittää pitkälti varautumis- ja varustautumistarpeen. Kokeneetkin pyörämatkailijat suosivat syystä reittejä, joiden varrella on niin majoitus- kuin ravitsemuspalveluita. Palveluihin tukeutuminen samalla rajaa kohdejoukkoa, mutta myös keventää olennaisesti kantamuksia. Teltan, makuupussin ja -alustan, retkikeittimen, astiaston, vedensuodattimen ja ruokatarpeiden sijaan riittää, että taskussa on pankkikortti. Huolehdi tarvittaessa yöpymisvarauksista etukäteen.
Kokeneetkin pyörämatkailijat suosivat syystä reittejä, joiden varrella on niin majoitus- kuin ravitsemuspalveluita.
Kuva: South by Cycle
4. Mieti varustetarpeet
Välttämättömyydet ovat huolletun pyörän lisäksi oikeastaan vain sopiva vaatetus ja juomapullo. Vuodenaika ja sää määrittävät miten pukeutua. Parin päivän retken olosuhteet ovat helpommin ennakoivissa kuin parin viikon reissun. Sateenpitävä hengittävä kerros on Suomen kesässä hyvä matkakaveri muutamankin päivän reissulla, ellei reissu ajoitu ihan keskelle kuuminta hellejaksoa. Pyöräilykypärä on vahva suositus. Jos on pienikin mahdollisuus, että joudut ajamaan hämärässä niin pakkaa mukaan heijastinliivi ja huolehdi, että sinulla on hyvä etu- ja takavalo. Lataa puhelimeesi 112-sovellus.
Tarpeellisten ja hyödyllisten tarvikkeiden lista on aina mukavuuskysymys, johon on vain suuntaa antavia vastauksia.
Tarpeellisten ja hyödyllisten tarvikkeiden lista on aina mukavuuskysymys, johon on vain suuntaa antavia vastauksia. Energia ja mukana kulkevat tavarat kulkevat mukavimmin pyörälaukussa. Kevyt ja huomaamaton reppukin käy, joskin se voi hiostaa. Ajoasento ei saa kärsiä. Seuruetta kohti yhteinen pieni ensiapupakkaus, jossa on särkylääkettä, laastareita, puhdistusainetta ja sidetarpeita. Aurinkorasva ja hyttysmyrkky kohteen, vuodenajan ja sään mukaan. Seurueella on tarpeen olla pieni työkalusetti, minipumppu ja vararengas sekä myös taitoa ja uskallusta käyttää näitä. Pitemmällä matkalla työkalusetti on välttämättömyys. Rengasrikosta selviytyminen ja ketjujen takaisin laitto on hyödyllistä opetella etukäteen. WC-paperia, käsidesiä ja pieniä roskapusseja pitää olla saatavilla, sillä luontomatkailija ei jätä roskia luontoon. Puhelin ja varavirtalähde lienee nykypäivänä tarpeellisten asioiden kärkipäässä. Puhelin toimii usein myös navigaattorina, joten senkin on hyvä olla helposti saatavilla. Tavaroiden koepakkaus ja koeajo pakatulla pyörällä on erittäin suositeltavaa.
Kuva: Lakeland by Cycle
5. Seikkailumielellä matkaan
Huolellinen matkan suunnittelu ja valmistautuminen auttaa välttymään pahimmilta karikoilta. Kaikkea ei kannata eikä voi suunnitella etukäteen, koska yllätyksille, suunnitelmien muutoksille ja vapausasteille pitää jäädä riittävästi sijaa. Se kuuluu lajiin. Vain lähteminen on vaikeaa – kun olet ulkona retkellä, olet perillä.
Kirjoittaja Kari Hillo
Ramboll Finland Oy
Alkuperäinen teksti julkaistu Ramboll-verkkosivuilla
Kuvat: Roll Outdoors Helsinki ja Taneli Roininen
Kestävyys on matkailun kehittämisen perusta
Vastuullisuus kytkeytyy kaikkiin matkailualan kehittämisteemoihin mukaan lukien palvelun laatu, asiakkaan kokema elämyksellisyys, saavutettavuus, ympärivuotisuus ja liiketoiminnan kannattavuus. Matkailualan suuri haaste ja samalla mahdollisuus on vähähiilisten matkailumuotojen ja -palvelujen kehittäminen sekä oman matkailuliiketoiminnan vastuullisuuden edistäminen. Edelläkävijät saavat etua, sillä he pystyvät vastaamaan vastuullisesti tuotettujen palvelujen kasvavaan kysyntään.
Rambollilla on vahva osaaminen kiertotalouden, uusien energiaratkaisujen ja vähähiilisyyden edistäjänä. Kaikessa työskentelyssämme periaatteena on kestävyys ja vastuullisuus. Rambollin kestävän matkailun palvelut kattavat suunnittelun eri tasoilla – strategioista yksityiskohtiin niin matkailualueille, -kohteille kuin yrityksillekin.
Kommentare