top of page

TAMMISAARESTA HANKOON PYÖRÄLLÄ - TOP 6 NÄHTÄVYYDET


Yksi Rannikkoreitin päiväetapeista kulkee Tammisaaresta Suomen etelään, Hankoon. Reitti halkoo metsämaisemaa suurimman osan 40 km taipaleesta, mutta Tvärminnen ja Täktomin kohdalla pääset polkemaan myös viehättävissä peltomaisemissa ihaillen vanhoja maalaistaloja ja ylämaan karjaa Täktomin pellolla. Matkan edetessä huomaat, että metsien männyt käyvät yhä pienemmiksi. Merkki siitä, että olet lähestymässä Hankoniemeä. Visit Hanko listasi Bikeland-lukijoille kuusi upeinta nähtävyyttä ja tutustumisen arvoista paikkaa päiväetapin varrella.


Dagmarin puisto ja lähde

Dagmarin puisto ja lähde. Kuva: Robin S.


1. DAGMARIN PUISTO JA LÄHDE


Viehättävä kohde Leksvallin tuntumassa on Dagmarin puisto ja lähde. Ne ovat muutaman sadan metrin matkan päässä Tammisaaresta päin tultaessa vasemmalla. Tienviitta on vasemmalla. Perillä aukeaa upea mäntymetsä, jossa osassa on leveä helppokulkuinen polku. Se johtaa viehättävälle Dagmarin lähteelle, jonka vettä voi käyttää juomavetenä omalla vastuulla. Jo Venäjän keisarinna Dagmar nautti Tammisaaren Källvikenin lähteestä ja meriluonnosta 1800-luvun lopussa. Siksi Källvikeniä kutsutaan tänä päivänä Dagmarin puistoksi. Lähteen ympärillä olevalta kivimuodostelmalta voit ihailla merimaisemaa, keisarinnan kunniaksi rakennettua muistomerkkiä ja pulppuavan veden solinaa. Viehättävällä hiekkarannalla voit paistatella päivää. Alueella on kompostikäymälä.


Rintamamuseon näyttely

Rintamamuseo. Kuva: Robin S.


2. RINTAMAMUSEO


Lappohjassa sijaitseva Rintamamuseo on varsin suosittu matkailukohde valtatie 25:n varrella. Sinne on helppo poiketa katsomaan mielenkiintoista näyttelyä. Kahvilassa voit nauttia virvokkeita suolaisen tai makean palan kera. Paikka on hyvin viitoitettu. Jos aihe kiinnostaa enemmänkin, niin voit tutustua samalla bunkkerimuseo Irmaan. Se sijaitsee 5 km Rintamamuseosta, joka myy kumpaankin lippuja yhteishintaan.


3. HENRIKSBERG GALLERY


Pariisissa ja Sao Paulossa opiskellut Isabella Cabral pitää Henriksberg Gallerya osoitteessa Tvärminnentie 42. Paikka rakennettiin alun perin taiteilija Isabella Cabralin ateljeen lisäosaksi. Galleria on auki toistaiseksi vain sopimuksesta. Hän maalaa sekä tekee taidetta vanhoista esineistä.


Hangon vesitorni

4. HANGON VESITORNI


Hangon historia ja nykypäivä avautuvat upeasti panoraamana vesitornista. Torni on 48 metriä korkea oranssi rakennus, joka toimii maamerkkinä kirkon vieressä keskustassa. Voit bongata kaksi satamaa kokonaisuudessaan, erottaa entisen terästehtaan rakennukset 10 kilometrin päässä ja lumoutua horisontin kauneudesta – Hangon ainutlaatuisesta näkymästä. Näköalatorni kohoaa 65 metriin merenpinnan yläpuolelle ja tornissa on myös kiikarit.









Hangon Vesitorni. Kuva: Robin S.


neljän tuulen tupa, talo kalliolla

Neljän Tuulen Tupa. Kuva: Kenneth Roman


5. NELJÄN TUULEN TUPA - HISTORIA JA NYKYPÄIVÄ


Itse marsalkka Mannerheim alkoi pitää kahvilaa kieltolain aikaan, kun sieltä kantautunut melu häiritsi häntä. Hän oli tarkka tyylistään ja tilasi jopa Ranskasta saakka astioita. Hän aloitti päivänsä nauttimalla aamiaista aina täsmälleen samaan aikaan tietyssä pöydässä. Marsalkasta on olemassa valokuvia, jossa hän laskee päivän kassaa. Nykyisin Neljän Tuulen Tupa toimii kesäkahvilana ja à la carte -ravintolana, jonka tiloista ja terassilta on upeat näköalat merelliseen kauneuteen.


Hangon uimakopit

Hangon uimakopit. Kuva: Kenneth Roman


6. KYLPYLÄPUISTON PITSIHUVILAT


Huvilat edustavat koristeellista puuarkkitehtuuria, ja ne ovat tunnettujen arkkitehtien suunnittelemia. Huviloihin majoitettiin kylpylävieraita, jotka oleskelivat Hangossa usein koko kesän. Valitettavasti kylpylärakennus vaurioitui pahasti jatkosodassa, jonka jälkeen se purettiin. Kylpyläpuisto sijaitsee keskustassa ja suurin osa alueesta kuuluu Hangon kansalliseen kaupunkipuistoon. Huvilat ovat yksityisomistuksessa ja monet niistä ovat majoituskäytössä matkailijoille. Matkailutoimistolla on tarjolla omatoiminen arkkitehtuurikierros. Esitteessä kuvaillaan useiden rakennusten kiehtovaa historiaa.



Tervetuloa Länsi-Uudenmaan maisemiin!





Teksti: Lenita Taylor/Visit Hanko

Kuvat: Robin S. ja Kenneth Roman


778 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Komentarai


bottom of page