PYÖRÄMATKAILJOISTA ELINVOIMAAHAJA-ASUTUSALUEILLE - EUROVELO -REITTIEN MATKAILULLINEN TUOTTEISTAMINEN
Lapin ELY-keskus on myöntänyt Pyörämatkailukeskukselle 84 400 euroa harvaan asuttujen alueiden matkailuhankkeisiin varatusta määrärahasta avustusta EuroVelo-reitistön tuotteistamiselle Lapin alueelle. Hankkeen kokonaisrahoitus 93 800 euroa ja hankeaika on 1/2023-9/2023.
PYÖRÄMATKAILU SUOMESSA: LUONTO, RUOKA JA SEIKKAILU KIINNOSTAVAT KOTIMAISIA MATKAILIJOITA
Suomalainen pyörämatkailija etsii aktiivista tapaa matkailla ja pysähtyy mielellään kahviloissa, ravintoloissa, sekä luonto- ja kulttuurikohteissa matkan varrella, selviää Bikelandin (Pyörämatkailukeskus) toteuttamasta valtakunnallisessa pyörämatkailukyselystä.
Kyselyssä kartoitettiin millaisia suomalaiset ovat pyörämatkailijoina ja minkä tyyppisiä pyörämatkoja he tekivät vuoden 2023 aikana.Tutkimuksessa selvitettiin myös millaisilla pyörillä matkailtiin, sekä mitä palveluita matkan aikana hyödynnettiin. Kyselyyn vastasi vuoden 2024 tammi–maaliskuun aikana lähes 1 300 henkilöä.
Kyselystä käy ilmi, että suomalaisten pyöräilykulttuuri on monimuotoista ja kattaa arkipyöräilyn, työmatkapyöräilyn, päiväretket, yön yli kestävät matkat, urheilun sekä sosiaalisen toiminnan. Pyörämatkailu on suomalaisille niin päiväretkiä kuin yön yli kestäviä matkoja. Vastanneet ilmoittivat tärkeimmiksi syiksi pyörämatkailuun aktiivisen tavan matkailla, terveyshyödyt, seikkailun ja mahdollisuuden tutustua lähemmin alueeseen.
Suosituin pyörämatkailun muoto oli päiväretket
Yli 95% vastaajista ilmoitti tekevänsä päiväretkiä omassa lähiympäristössään, ja yli 40% myös lomalla. Päiväretket voivat tarkoittaa myös esimerkiksi kaupunkilomaan yhdistettyä kaupunkipyörän käyttöä tai maastopyörän vuokraamista. Päiväretkien lukumäärät vaihtelivat yhdestä jopa yli kymmeneen päiväretkeen vuoden aikana, ja niiden tyypillinen pituus oli 30-60 kilometriä. Lisäksi lähes puolet vastaajista (49%) kertoi tekevänsä pyörällä myös yön yli kestäviä matkoja, joista tyypillisimmät kestivät 2-3 päivää.
Tämän hetken trendikkäin pyörä on sora- ja metsäautoteille sekä retkeilyyn soveltuva gravelpyörä, jota käytti pyörämatkailuun 27% vastaajista. Toinen suosittu vaihtoehto oli maastopyörä, jota ilmoitti käyttävän 20% vastaajista. Sähköpyörät (39%) ja kaupunkipyörät (19%) saavuttivat suurimman suosion pyörävuokraajien joukossa. Kyselyn perusteella käy ilmi, että pyörämatkailu on hyvin monipuolista ja etenkin sähköpyörät lisäsivät pyörämatkailun suosiota mahdollistamalla pidemmät matkat ja mukavamman matkanteon.
“Jos aikaisemmin esimerkiksi kotoa tai mökiltä tehtiin 5-15 km mittaisia päiväretkiä, voi helposti sähköpyörällä matka kasvaa keskimäärin 30-60 km. Myös työsuhdepyörien suosion kasvu tulee lisäämään potentiaalisten pyörämatkailijoiden määrää.”, kertoo pyörämatkailukeskuksen koordinaattori Heli Laukkanen.
Luonto ja hyvä ruoka ovat tärkeitä suomalaisille pyörämatkailijoille
Luonnonkauniit reitit ja luontokohteet ovat merkittäviä kriteereitä matkan suunnittelussa ja toteutuksessa. Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa nousivat suosituimmiksi pyörämatkailukohteiksi kyselyn perusteella. Suomalaisten kipinä luonnossa liikkumista kohtaan sekä kasvava kysyntä luontomatkailun palveluihin näkyy myös pyörämatkailijoiden mieltymyksissä. Luonnonkauniita reittejä arvostetaan, ja jopa 87 prosenttia vastaajista ilmoitti luonnon olevan merkittävä kriteeri pyöräreittiä valitessa. Pyörämatkan aikana kahvilat ja ravintolat nousivat tärkeimmäksi vierailukohteeksi vastaajien joukossa. Majoituspalveluita hyödynnetään myös monipuolisesti, yhden pyöräretken aikana saatetaan viettää yksi yö luonnon helmassa ja loput hotellissa tai vastaavassa majoituksessa. Hinta-laatusuhde, sijainti ja joustavuus majoituksen keston ja saapumisajan suhteen ovat pyörämatkailijoiden erityisen paljon arvostamia kriteereitä majoitusta valitessa.
“Kyselyn tulokset vahvistavat, että pyörää ei valita matkanteon välineeksi sen edullisuuden vuoksi, vaan pyörämatkan tarjoamien elämysten ansiosta. Laadukkaita palveluita arvostetaan, ja niistä ollaan valmiita maksamaan. Mielikuva minimibudjetilla reissaavasta pyörämatkailijasta ei vastaa tätä päivää”, summaa Pyörämatkailukeskuksen asiantuntija Henna Palosaari.
Suomessa tähän tarpeeseen vastaa Welcome Cyclist -yritysten verkosto, johon kuuluu jo yli 500 pyöräily-ystävällistä palveluntarjoajaa ympäri Suomen. Tunnuksen saaneet yritykset tekevät pyörällä liikkuvan matkailijan vieralusta sujuvan huomioimalla pyörämatkailijan erityistarpeet esimerkiksi tarjoamalla turvallisen pyöräparkin ja jalkapumpun renkaiden täyttämiseen.
Pyörämatkailijoihin kiinni pienillä panostuksilla
Kysely osoittaa sesongin vilkastuvan heti lumien sulettua. Vilkkain pyörämatkailun kausi ajoittuu aina toukokuun alusta syyskuun loppuun. Sääolosuhteiden kannalta elo-syyskuu onkin otollista aikaa pyörämatkalle, mutta loppukesän reissulla saattaa joutua ruokaa tai majoitusta etsiessään pettymään palvelujen sulkiessa ovensa koulujen lomakauden päättyessä.
“Pyörämatkailu voisi tuoda erityisesti majoitus- ja ravintolapalveluille tuloja kesäkauden loppupuolelle. Eurooppalaisten lomakausi painottuu pääosin myös elo-syyskuulle, joten suomalaisen kesäsesongin pidentäminen aina syyskuun loppuun auttaisi tekemään Suomesta kansainvälisesti houkuttelevan pyörämatkailukohteen”, sanoo Heli Laukkanen.
Kun pyörämatkailijoilta kysyttiin, mikä tekisi Suomesta nykyistä paremman pyörämatkailumaan, toistuivat toiveissa turvalliset ja rauhalliset liikenneolosuhteet, autoilijoiden riittävät ohitusetäisyydet sekä luotettavasti toimiva joukkoliikenne, jota voisi joustavasti yhdistää osaksi pyörämatkaa.
“Liikennemääriltään rauhalliset maalais- ja hiekkatiet sekä Suomen suotuisat sääolosuhteet voivat tulevaisuudessa kasvattaa pyörämatkailusta merkittävän matkailuvaltin Suomelle”, summaa Pyörämatkailukeskuksen asiantuntija Henna Palosaari.
Suomessa on monipuolinen valikoima valmiita pyöräreittejä ja laadukkaita pyöräily-ystävällisiä palveluita, jotka löytyvät helposti yhdestä osoitteesta bikeland.fi.
Pyörämatkailukyselyn tulokset 2023
Pyörämatkailukeskus järjesti "Millainen on suomalainen pyörämatkailija" -webinaarin 6.5.2024, jossa esiteltiin pyörämatkailukyselyn 2023 tuloksia. Alla kyselyn tulosten yhteenveto.
LISÄTIEDOT
Heräsikö sinulla kysymyksiä Pyörämatkailukyselyn tuloksiin liittyen, ota yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse. Kerromme tuloksista mielellämme myös erilaisissa tilaisuuksissa. Puhujapyynnöt voi lähettää sähköpostitse.
Heli Laukkanen
Koordinaattori
Pyörämatkailukeskus
puh. +358 50 911 1295
heli.laukkanen@bikeland.fi
Henna Palosaari
Asiantuntija
Pyörämatkailukeskus
puh. +358 40 845 6763
henna.palosaari@bikeland.fi